COM AFECTEN LES CRISIS econòmiques a la societat? És una pregunta pertinent just en un moment en el que els universitaris comencen a estudiar i a preparar-se per a un futur negre. Perquè les crisis financeres van seguides de recuperacions molt lentes, com revelen Kenneth Rogoff i Carmen Reinhart al seu excel·lent 'totxo' This time is different, on analitzen ni més ni menys que 800 anys de cataclismes financers.
El cert és que hi ha una sèrie d'estudis que revelen que les crisis econòmiques són dolentes per a la societat. Pitjors fins i tot que les 'bombolles' especulatives. Les crisis fan a la gent més cínica, més individualista i amb una major tendència a ser el que els anglosaxons anomenen 'free riders', i que en català de tota la vida podríem traduir com 'jetes'.
És a dir, que les crisis fan que vulguem sistemes redistributius, però no que confiem en l'Estat ni en institucions privades. I que considerem que la classe social és més determinant que l'esforç personal a l'hora d'assolir l'èxit en la vida. Aquestes són les conclusions de l'estudi titulat Creciendo en recessión: creencias i macroeconomía, de Paola Giuliano i Antonio Splimbergo per al centre d'estudis alemany Institute for the Study of Labour.
Els joves que s'incorporen al mercat laboral durant una crisi viuran en una recessió particular durant almenys un terç de la seva vida laboral, segons aquest estudi de la Universitat de Yale. Així com sona. Perquè qui comenci a treballar en un moment de crisi tindrà durant 15 o 20 anys un salari inferior al que li correspondria si ho hagués fet en una fase expansiva.
Les recessions, així doncs, a nivell personal, psicològic i moral són més dures que a nivell macroeconòmic.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada