L'ECONOMISTA ALEMANY MAX OTTE, conegut per haver previst l’actual crisi econòmica, iniciada el 2008, ha reclamat, aquests dilluns des de Barcelona, més responsabilitat als poders econòmics davant la crisi perquè, segons ha dit, “es parla molt del que han de fer els polítics i poc del vessant de l'economia, que ha estat la veritable causant de l'actual situació econòmica”. Otte ha explicat també la seva teoria sobre el ‘crash de la informació’.
Davant d’un auditori ple al Consell Audiovisual de Catalunya, ha relatat quins són els mecanismes de la desinformació quotidiana i ha explicat com estan donant lloc “a un col lapse social general”. Segons Otte, tothom parla de la societat de la informació però creu que “avui no estem millor informats que fa 30 anys”. “A Alemanya sempre hi hagut temes diferents per debatre, però abans els alemanys no es preguntarien si els bancs els estan enganyant”. Aquest nou escenari de desinformació i confusió el provoca, segons Otte, la manca de criteri i d’ordre amb la que es distribueixen les notícies.
Però altres factors desencadenants del fenomen són, per una banda, la pèrdua de la independència de les firmes de qualificació de risc “que han aconseguit fins un terç dels seus beneficis atorgant les màximes credencials a empreses que no valien res” i, de l’altra, la influència i el control de les grans companyies sobre l’Opinió Pública, argument que ha planat durant les més de dues hores de conferència.
El recent rescat d’Irlanda i Grècia per la Unió Europea és un clar exemple que, segons Otte, il·lustra la seva teoria. L’expert ha explicat a Economia Digital que s’ha fet creure als europeus que s’havia de salvar l’euro, quan en realitat “amb els diners de l’UE qui s’ha salvat han estat els bancs, que no s’han fet responsables dels seus errors”. Així és com s’hauria d’haver explicat la història, segons Max Otte, però el rescat econòmic de tos dos països demostra fins a quin punt el “lobby bancari domina la informació i el missatge que s’ha de fer arribar a l’Opinió Pública”.
Regular la informació
Els assistents a la conferència han escoltat com s’ha culpat a Internet de ser la plataforma que més contribueix a la desinformació. Max Otte ha denunciat que la majoria d’editors de webs generen continguts “escombraries” pensant només en el “clic”. Són notícies que es “fabriquen en sèrie sense cap tipus de fons documental o investigació que les contrastin”. La gratuïtat dels continguts i les xarxes socials, a més, estan perjudicant la qualitat de les informacions i als editors tradicionals que afronten ara la caiguda del índexs de lectura provocada per la xarxa.
Per tot plegat Otte ha defensat, per últim, que com “la informació és patrimoni públic cal regular-la i subvencionar-la des de les administracions”. El debat està obert i de moment, el President francès, Nicolas Sarkozy, ja ha llançat propostes en aquest sentit els darrer mesos.
Article publicat a Economia Digital
Article publicat a Economia Digital
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada